Collectie

Vrouwen hebben door de eeuwen heen altijd hun hoofd bedekt. Op oude schilderijen zijn alleen van badende vrouwen de haren zichtbaar. In Brabant droegen vrouwen eenvoudige zelfgemaakte witte mutsen die met stijfsel extra volume kregen. Rond 1870, toen er na de komst van kunstmest iets meer welvaart kwam, werden die mutsen versierd met borduurwerk en gekloste kant. Om de muts nog mooier te maken werd er een klein kransje van kunstbloemen opgezet. Dat kransje werd groter en groter. Er kwamen linten aan te hangen en dat noemen we een poffer.

Muts en poffer weetjes
Vanaf 1920 raakte muts en poffer langzaam uit de mode. Toen in de jaren 1920-1930 vrouwen gingen fietsen merkten ze dat een muts met poffer afwaaide. In de oorlog van 1940-1945 was er gebrek aan materiaal. Na 1950 stapten de meeste vrouwen over op hoeden. In het museum van mutsen en poffers zijn ze nog steeds te bezichtigen. Er zijn veel weetjes over mutsen en poffers. Zo zijn er talloze verschillende mutsen en poffers. Voor verschillende gelegenheden, voor rijke en arme vrouwen en voor verschillende leeftijden. En elk dorp had een eigen dracht.

GrondleggerBoek_August_van_Breugel_mutsen_poffers
Inwoner van Sint-Oedenrode en dorpsachitect August van Breugel verzamelde mutsen en poffers en schreef er ook een boek over: Brabantse mutsen uit grootmoeders tijd. Hij vertrouwde zijn collectie toe aan de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid in Sint-Oedenrode. De Kring heeft de uitgebreide collectie ondergebracht in het museum van Brabantse mutsen en poffers.

Pronkstuk
Een waar pronkstuk is de prachtige muts met poffer gedragen door de moeder van bisschop Bekkers. Bekkers was bisschop van het rooms-katholieke Bisdom ‘s-Hertogenbosch van 27 juni 1960 tot 9 mei 1966. Bekkers is in Sint-Oedenrode geboren en ligt begraven op het plaatselijke kerkhof.

Onze conservator heeft op Pinterest een prachtige verzameling foto’s staan.

Vrijwillige medewerkers
Het museum wordt volledig door vrijwilligers gerund, waaronder:
Conservator: Willem van Liempt, 040 2448458
Beheerder, boeken van rondleidingen: Gerdien van den Brand, 06 123 95 222
PR: Anneloes van Erp, 06 205 749 81